Embraco Slovakia žiada od štátu investičnú pomoc 900-tisíc eur

31.10.2013 Spišská Nová Ves

Bratislava 31. októbra (TASR) - Spoločnosť Embraco Slovakia, s.r.o., Spišská Nová Ves žiada od štátu investičnú pomoc vo výške 900-tisíc eur, z toho vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný a nehmotný majetok vo výške 100-tisíc eur a vo forme úľavy na dani z príjmu vo výške 800-tisíc eur. Vyplýva to z návrhu Ministerstva hospodárstva (MH) SR predloženého do medzirezortného pripomienkového konania.

Investičný zámer s oprávnenými investičnými nákladmi vo výške 2,43 milióna eur sa má realizovať v roku 2014, pričom v priamej súvislosti s ním sa vytvorí 21 nových pracovných miest do konca roku 2014.

Žiadosť o poskytnutie investičnej pomoci firma Embraco Slovakia podala na rezort hospodárstva SR 16. októbra 2013. Cieľom investičného zámeru je rozšírenie existujúceho technologického centra v Spišskej Novej Vsi. Centrum bude poskytovať komplexnú podporu pre inováciu a technologické zdokonaľovanie všetkých kompresorových modelov vyrábaných na Slovensku.

Embraco Slovakia, s.r.o., Spišská Nová Ves vznikla zápisom do Obchodného registra SR v decembri 1997. Predmetom jej činnosti je najmä výroba kompresorov pre chladiace domáce spotrebiče a iné chladiarenské zariadenia. Spoločníkmi firmy sú talianska Embraco Europe S.R.L. Torino a brazílska spoločnosť WHIRLPOOL DO BRASIL LTDA, Sao Paulo. Slovenská firma eviduje splatené základné imanie vo výške 30,32 milióna eur.

Embraco Slovakia, s.r.o., je súčasťou skupiny Embraco s centrálou v Joinvile, Santa Catarina, Brazília, ktorá je približne s 26-% trhovým podielom svetovým lídrom na trhu hermetických kompresorov a kondenzačných jednotiek pre domáce a komerčné chladenie. Skupina bola založená v roku 1971, disponuje výrobnými závodmi na Slovensku, v Taliansku, Číne a Mexiku. Zamestnáva celosvetovo vyše 12-tisíc0 ľudí a je súčasťou korporácie Whirlpool.
 

Vyberte región